Tai Rubber

12-02-2022 22:34
Tai Rubber

       

 

        Bugün sizlere tai rubber sistemini anlatacağım ve  tabi ki tai rubberın Türkiye'de ki kısa tarihinden.

 

        Bundan yaklaşık 5 sene önce Türkiye’de yapılmayan, denenmeyen ve ithal edilmeyen bir üründü. FG Balıkçılık olarak firmamız tarafından ilk defa Türkiye’ye biz ithal ettik ve bizzat benim tarafımdan Türkiye sularında denendi ve ne kadar etkili ve avcı bir sistem olduğunu defalarca anlattım ve videoladım. Bu kadar avcı ve başarılı bir ürün olduğundan ötürü zaten yüzlerce sahtesi yapıldı.

        Tai rubber ile ilk tanışmam 9 yıl önce Amerika'dan aldığım kabura jig ile ilk denemelerimi yapıp Marmara denizinde kalkan balığı yakalamıştım. Amerika’da oldukça popüler olan Halibut balığı için kullanılıyordu o dönem kabura jigler.

        Japonca’da tai’nin anlamı red snapperdır. Yani bizim sularımızda ki mercan familyası diyebiliriz. Tai sadece Mercan familyasında değil bütün predatör balıklarda etkilidir. Türkiye’ye ilk tai rubber’ı ithal ettiğimde Ocean Angler markasını tercih ettim çünkü Ocean Angler Yeni Zelanda ürünüdür. Yeni Zelanda sularında oldukça fazla Mercan Balığı çeşitliliği vardır. Yakın dostum olan Ocean Angler firmasının sahibi Paul çok deneyimli bir avcıdır. Diğer ürünlerden daha avcı bir ürün ve diğer benzerlerinden daha başarılı bir ürün yaratmak için ürünü senelerce deneyip geliştirip gözlemlemeniz gerekiyor. Paul’da ürünü bizzat kendi sahada deneyip diğer benzerlerinden daha fazla ve daha adetli balık tuttuğu zaman satışa sunuyor.

        Bizzat bende sahada benim tarafımdan denenmeyen hiçbir ürün ithal etmiyorum. FG Balıkçılığı ilk kurduğumda ki tek hedefim Türk amatör balıkçılığına katkıda bulunup sadece ama sadece iş yapan garanti ürün ithal etmekti. Zamanında işi bilmeyen, avcı olmayan insanlar tarafından ithal edilen her ürünü hobicilere sattılar ve hobicilerde netice alamayınca hobiden soğuyup hobiyi bıraktılar. Neyse ki artık sosyal medyanında gücü sayesinde insanlar doğru ürünler ile buluşup sonuç elde ediyorlar.

        Şimdi gelelim herkesin merak ettiği soruya..

       Neden Ocean Angler Slider diğer tai rubber türlerinden daha başarılıdır?

        Ocean Angler Slider’a ilk bakışta hemen anlayabılırız. Sahtenin kurşun tarafına baktığımızda zaten bariz olarak Ocean Angler Slider’ın aerodinamik yapısının farklı olduğunu görebiliriz.

           Bu yapının bize avcılıkta nasıl bir katkısı olur?

        Slider’ın aerodinamik yapısından ötürü sliderı düz sarım yaptığımız zaman slider yukarıya zigzag çizerek geliyor. Diğer tai türleri aynı bir bozuk para formunda olduğu için yukarıya aksiyon almadan düz bir şekilde geliyor.

     Tai Rubber’da balığı cezbeden nedir balık kafaya mı ilgi duyuyor yoksa skirt’e mi?

        Kafa bir nevi kurşundur yani skirt kısmını batırmaya yarar. Balığı cezbeden skirt yani silikondur. Ancak az önce de bahsettiğim üzere sliderın kafa kısmının aerodinamiğinden dolayı slider da kafa sadece batırmaya yaramayıp sahteye aksiyon veriyor. Sahte dibe inerken ağır olan kafa kısmı sahteden ayrılır yaklaşık olarak max 3m ayrılır ve arkadan gelen skirt yani etek süzüle süzüle aşağı iner. Zaten bu iniş sayesinde altımızda avcı bir balık skirtü aşağı inerken görür, takip eder ve saldırır. Ocean Angler firmasının distribitörlüğünü yapmadığım zamanlarda yaklaşık 8 sene önce çıkardıkları ilk ürün CYCLOPS’du yani soft bait plastic system. Soft bait plastic systemde tartışacağız.

     Tai Rubber sisteminde kullanacağımız kamış, makara, ip ve leader nasıl olmalıdır?

       Tai sistemine uygun kamış genellikle kamışın ilk 4. yada 5. boğumu ince yapıda olup genellikle C tipi bükülen bir kamıştır. Yük kamışın sırtına biner, uç kısım ince ve esnek olduğundan dolayı sahteye aksiyon verir. Ben OMOTO TİDE HİT ve Ocean Angler Bender kamış, OMOTO HG çıkrıklar ve baitcastingler ile kullanıyorum. OMOTO markasınında ürün geliştirme yöneticisi olduğumdan dolayı OMOTO kamış ve makinaları benim istediğim şekilde ürettiğimiz için diğer örneklerinden her zaman daha kullanışlı ve başarılıdır. Çünkü ben bir avcıyım ve bir avcının ne istediğini çok iyi biliyorum. Spin makara ile de kullanabilirsiniz ancak devri yüksek High Gear makinalar tercih etmeliyiz. HG makinaların devri yüksek olduğundan sahte hemen aksiyon almaya başlar. Dünya genelinde de düşük devirli makinalar artık fazla rağbet görmüyor çünkü derin meralarda avlandığımızda düşük devirli makinalar çok ama çok geç sarıyor.

      Kullanacağımız ip pe 1 ile pe 1.5 aralığında olması gerekiyor. Flurocarbonumuz ise max 30lb olmalı ben 16lb yada 20lb kullanıyorum.

     Tai Rubber’ın iğneleri neden ufak? İğneleri büyük iğne ile değiştirmelimiyiz?

      Kesinlikle hayır. Mercan ve türevleri çoğu zaman avına saldırdığında önce gagalar yani tadına bakar ardından ölümcül ısırığını sert bir şekilde yapar. İlk darbesi ölümcül sert darbesi olmadığından ötürü genelde büyük iğne ağzına batmaz ve balık yakalanmaz. Büyük iğne’nin diğer dezavantajı ise iğne ağır olduğundan skirtten ayrılır ve bütünlüğü bozar. Slider’ın iğnesi özel olarak OWNER fabrikasında sadece Ocean Angler firmasına özel olarak üretilir. İğne oldukça hafif ve sağlamdır. Gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki iğne asla ama asla açılmaz.

      Diğer ikinci önemli noktada şudur ki. Tai disiplininde balık ilk atağını yaptığı zaman asla ama asla tasmalamayın bu size balığı kaçırtacaktır. Balık hamlesini yaptığı zaman panik yapmayıp sadece sarmaya devam edin ani tasma hareketi yaptığınız an balığı kaçırma yüzdeniz yüzde 90’dır. Heyecan yapmayın o zaten ikinci ölümcül darbesini vurmaya gelecektir.

 

                 Tai Rubber Aksiyonu nasıl olmalıdır?

      Tai rubber da yapmamız gereken tek şey, Tai ye uygun olan kamış ve makine kullanmamız gerekliliğidir. Tai’ye aksiyonu biz vermiyoruz aksiyonu zaten kamış ve makara veriyor. Biz sadece düz sarım yapıyoruz saniyede 1 tur çevirerek. Sadece düz sarım. Hoplatma zıplatma gibi bir aksiyon söz konusu değildir.

      Balık o gün yeme karşı isteksiz ise eğer ne yapmalıyız?

     Skirtlerin iğnelerine KALAMAR BACAĞI, AHTAPOT BACAĞI takıp netice alabilirsiniz. Ancak bu sistem ile 1kg’a kadar olan ufak balıklarıda tutarsınız lütfen ufak balıkları havasını aldıktan sonra geri salalım. Elektronik çapa kullanırken avlanıyorsak eğer ve çapadaysak genelde herkesin yaptığı bir hata vardır tekne ile taşa gelirler elektronik çapayı açıp aynı noktada tai yapmaya başlarlar. Şunu asla unutmayın sinarit ve mercan türleri orfoz ve lagos türlerinin alanlarında gezerler taşta sizi beklemezler. O yüzden elektronik çapa ile avlanan arkadaşlarıma tavsiye olarak çapadayken direk olarak altınıza değil tai’nizi elinizle 20 metre uzağı doğru atıp dibi bulduktan sonra kendinize doğru sardığınız zaman daha geniş bir alanı tararsınız ve uzakta alaylı gezen sinarit yada trança sürüsü var ise onu altınıza çekebilirsiniz. Sadece dikey olarak avlanırken bulunduğunuz bölgede balık var ise onu yakalarsınız.

 

 

 

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.