Dip Balıkçılığında Doğru Yem Seçimi

Kırmızı balık ve derin sulardaki dip balıkları avında, canlı yem ve suni yemler kullanılır. Kamış ve makine tercihleri ise kullanılan yeme göre değişiklik gösterir. Suni yem olarak silikon, jig ve tai rubber kullanıldığında iyi sonuçlar alınır.
Canlı yemlerin başında kalamar, sübye, sardalya, tirsi, kolyoz, uskumru ve jumbo karides yer alabilir. Meraya gidildiğinde, canlı yem olsa bile ilk olarak suni yemlerin tercih edilmesi gerekir.
Hangi Durumda Suni Yem Daha Etkilidir?
Suni yemler, balığın birden fazla olduğu ve sürü halinde gezdiği meralarda, canlı yemden daha hızlı sonuç verir ve avcılığı hızlandırır.
Balıklar, havyar döneminde canlı yeme fazla tepki vermez. Bu zamanlarda, daha küçük yapay yemlerle (metal jig, tai rubber ve silikon) avcılık daha verimli olur.
Trança mı Dediniz? Balığı Değil, Doğru Kamışı Seçin!
Dip balığı avcılığında ya da bu tarz avlarda; sağlam kamış, çıkrık makineler, ip ve fluorocarbon misinalar kesinlikle kullanılmalıdır.
Trança, sinağrit ve fangri gibi balıklarda kamışınızın fazla sert olmaması gerekir. Çünkü bu balıkların çene ve kafa yapısı oldukça güçlü ve serttir. Bu nedenle, kafa atış darbelerini absorbe edebilecek ve bu darbelere karşı esneklik gösterecek bir kamış tercih etmelisiniz. Çok sert yapıda olan kamışlar, bu tür balıklarda iğne yarasını kolayca genişletir. Özellikle balık orta suda mücadele ederken en ufak bir boşlukta iğne yerinden çıkabilir ve balık kaçar.
Trança avlarında, doğru kamış seçimi kadar doğru yem seçimi de önemlidir. Trança gibi dip balıkları için canlı yemler arasında özellikle kalamar, sübye, sardalya ve uskumru gibi yemler oldukça etkilidir. Ayrıca trança avında, doğru aksiyona sahip suni yemler de tercih edilebilir.
Sert aksiyona sahip ve 1,70 cm altındaki kamışlarla lağos, pörtlek ve orfoz gibi balıkları daha rahat avlayabilirsiniz. Kamış sert ve kısa olduğunda, balığın kafasını çevirmeniz çok daha kolay olacaktır.
En önemli nokta ise, güçlü bir çıkrık makine ile avlanmaktır. Balığı yakaladığınız anda, zorlanmadan makinenin kolu ile çevirip 20 metre yukarı çekmeniz ve balığa barotravma geçirmeniz gerekir. Yani, balığı kamışın değil, makinenin gücüyle yukarı sarmalısınız. Ancak her çıkrık makine bu güce sahip değildir. OMOTO marka çıkrık makineler, sahip olduğu tork ve drag gücü sayesinde bu avantajı sağlar.
Büyük Balık Avında Baro Travma
Derin sularda avlanan balıkları, güçlü bir çıkrık makine ile hızlıca yukarı çekmek gerekir.
Bu süreçte balıklarda baro travma (barotrauma) meydana gelir. Baro travma, balığın iç dengesini bozan bir basınç farkı etkisidir. Özellikle büyük ve güçlü dip balıklarını başarıyla avlayabilmek için, doğru makinelerle balığın hızlıca su yüzeyine çıkarılması gerekir.
OMOTO marka çıkrık makineleri, yüksek tork gücü sayesinde balığı zorlanmadan yukarı çeker ve gerekli baro travmayı hızlıca gerçekleştirir.
Bu sayede, trofe (büyük) balıklar güvenli şekilde yakalanır ve av sırasında balığın kaçma ihtimali en aza iner.
Baro travmanın belirtileri arasında:
- Balığın yüzme kesesinin zarar görmesi,
- Bağırsaklara hava dolması,
- Gözlerin dışarı fırlaması gibi durumlar yer alır.
Şayet balığı salmak isterseniz, suyun içinde ince iğneli bir şırınga ile anüs bölgesinin yanından hava boşaltılarak balık rahatlatılabilir. Ancak, iç kanamalar ve göz küresi zararları nedeniyle balığın yaşama şansı %50 seviyelerinde olur.